Anders Sterner

 

Sterner Banjo Picking

Höstterminen 1975 började jag, tillsammans med Janne Ziesnitz, leda studiecirklar i bluegrass banjo. Inför varje lektion gjorde jag ett par papper med anteckningar som eleverna fick ta med sig hem för att kunna öva hemma på egen hand. Efter första året sammanställdes lösbladen till två häften - en nybörjarkurs och en fortsättningskurs - som gavs ut av Trio-Förlaget 1976. Under de 6 - 7 år som vi höll på deltog ca 120 elever på kurserna.

Upplagorna är sedan länge slutsålda och förlaget har upphört. Därför tar jag mej friheten att publicera materialet här. Klicka på bilderna för att ladda hem häftena som pdf-filer.

BLUEGRASS BANJO
Nybörjarkurs
Scruggs-picking

Bluegrass Banjo - Nybörjarkurs

Lär ut Scruggs-picking, den synkoperade spelstil som uppfanns av Earl Scruggs och som faktiskt blev upphovet till en helt ny musikgenre - BLUEGRASS.

BLUEGRASS BANJO
Fortsättningskurs
Keith-picking

Bluegrass Banjo - Fortsättningskurs

För att mer exakt kunna spela snabba melo-dier uppfanns en spelteknik som  kallades för Keith-picking efter banjospelaren Bill Keith som var en av pionjärerna. Kursen snuddar också vid den bluesiga cromatiska spelstilen som kom på 1970-talet, med bl a Bobby Tompson. Båda stilarna innefattas idag under det man kallar melodic style.