Square Dance till levande musik

Pionjär!
Calle Brunér

Länk till Saltsjö Square Dancers

Calle Brunér, som är caller för Saltsjö Square Dancers, råkade höra när Cold Mountain Band spelade på en countryfestival. Han kände omedelbart att "den här musiken skulle vara perfekt att dansa till", så han kontaktade bandet.

Detta var ett djärvt drag av Calle. Square dance i dess moderna form dansas nämligen inte till levande musik - åtminstonde inte här i Sverige - och de försök som gjorts i den vägen har inte slagit väl ut. Det var alltså en utmaning man gav sig in på. Men tillsammans har Calle och bandet valt lämpliga låtar, arrangerat dem så att de fungerar till dansen, samt tränat på det viktiga samspelet mellan band och caller. Första försöket, på Dieseldansen 2003, slog väl ut och blev mycket uppskattat av dansarna.

Sedan dess har Cold Mountain Band blivit något av ett husband för Saltsjö Square Dancers och har spelat vid ett flertal tillfällen på klubbens fester och den årliga stora "Dieseldansen", en danskväll där klubben inviterar deltagare från andra klubbar att få dansa till levende musik.

Samarbetet har blivit en korsbefruktning. Bland dansarna har många upptäckt vilken härlig musik bluegrassen är. Ett helt gäng från Saltjö Square Dancers åkte upp till Torsåkers Bluegrass Festival för att lyssna på musiken. Inspirerande alltså även för musikerna!

Läs Calles artikel om Dieseldansen 
från nr 2-2009 Square-Info, utgiven av

SAASDC  Swedish Association of American Square Dance Clubs

 

MENY